Thursday, September 20, 2012

ARAB SPRING, BUNGA YANG MEKAR

Masih lagi Kebangkitan Arab. Mesir kita dah tahu skripnya, peralihan kuasa dari negara tentera kepada negara sivil demokratik( Civil Democratic Islam- Cheryl Benard- Rand Corp. ) Libya sedang mengikuti jejak Mesir, Libya National Transitional Council(NTC)  sedang buat kerja saling tak tumpah SCAF di Mesir.  Syria  pula agak mengujakan kerana umat masih menolak demokrasi. Syrian National Council (SNC) masih belum diterima dan hanya dapat bergerak di luar negara. Free Syrian Army (FSA) yang bercampur antara golongan yang ikhlas dan juga liberal, dirasakan lebih dekat dengan umat. US masih membiarkan Tentera Rejim Assad membantai rakyatnya sehingga umat terdesak menerima campurtangan mereka membina sebuah negara sivil demokratik. Bahrain pula hanya sebuah negara kecil yang amat mudah bagi US mengarahkan telunjuknya bila-bila masa.

Bagi negara No.1  seperti US, politik adalah seni tipu daya. Tiada kawan yang tetap, tiada musuh yang tetap, tetapi yang tetap hanyalah kepentingan US. Merekalah yang menaikkan rejim-rejim tersebut suatu masa dahulu, sekarang mereka menaikkan pemerintah baru atas nama demokrasi pula. Dasar penjajahan US terhadap dunia Arab tidak berubah, yang berubah hanyalah strategi dan bidak-bidaknya.

Mengikuti perkembangan Arab Spring ini menguja tetapi agak melelahkan kerana setiap agensi berita mempunyai sudut pandangnya sendiri. Setidaknya ada 3 point penting yang perlu kita faham:

1) Umat Islam di dunia Arab memang mempunyai banyak faktor untuk bangkit. Dari kezaliman pemerintah, kesempitan ekonomi hinggalah kepada faktor idealogi Islam. Cuma, kemarahan umat tidak akan meledak kecuali ada pihak yang mencetus, merancang dan memimpin kebangkitan. Di sinilah tidak boleh dinafikan peranan US, tetapi mereka sendiri tidak dapat mengawal maraknya api dari kerosin yang disimbahkan. Merekalah yang melatih social dan political media Arab untuk mengeluarkan maklumat berterusan secara pantas.

2) Untuk mengekalkan hagemoninya, US perlu menukar rejim-rejim tirani kepada negara sivil demokratik. Inilah pelan US untuk dunia Arab. Di setiap negara Arab itu, terdapat situasi dan permasalahan yang perlu ditangani dengan strategi dan bidak-bidak yang berbeza. Oleh itu, baik apa pun wajah aliran politik yang terlibat dalam demokrasi yang dicanangkan itu sebenarnya mereka telah terjebak perangkap agenda US di dunia Islam.

3) Umat sebenarnya mempunyai perasaan yang sangat besar kepada Islam dan kebencian yang meluap-luap kepada US, inilah gelombang kebangkitan yang perlu disalurkan US. Buktinya, parti-parti Islam yang memasuki pilihanraya demokrasi mendapat kemenangan yang besar berbanding parti-parti liberal dan sosialis. Umat memerlukan pimpinan dari parti politik Islam untuk memimpin mereka menegakkan Islam. Keterlibatan parti Islam dalam demokrasi dan memimpin negara sivil demokratik yang merupakan agenda US, sedikit sebanyak berjaya meredam kebangkitan itu. Sepatutnya, parti Islam menolak agenda US ini dan menerangkan kepada umat bagaimanakah kebangkitan yang sebenar kerana dalam tubuh umat Islam di dunia Arab itu telah ada keinginan yang cukup besar untuk mendirikan semula Khilafah Islam.

InsyaAllah bunga-bunga dari Arab Spring ini akan terus mekar menghiasi penjuru dunia ini dengan warna-warni keindahan Islam. Apa yang dapat saya lihat, khilafah itu memang semakin hampir!