Friday, November 19, 2010

PAS dakwa tarikh Aidil Adha 'sangat pelik'

Malaysiakini

Ahli parlimen Kubang Kerian mengemukakan usul tergempar bagi menangguhkan sidang Dewan Rakyat yang akan bersambung Isnin depan bagi membincangkan isu tarikh Aidil Adha yang berbeza dua hari dengan tarikh dan masa wukuf di Arab Saudi.

Dalam usul kepada speaker dewan Tan Sri Pandikar Amin Mulia, Salahuddin Ayub berkata sambutan Aidil Adha di negara ini semalam "sangat pelik, menimbulkan banyak keraguan, kekeliruan dan masalah kepada umat Islam di negara ini".

"Perbezaan dua hari sambutan Aidiladha di negara ini yang diambil kira daripada tarikh dan masa wukuf di Arafah yang jatuh pada hari Isnin, 15 November adalah jelas tidak munasabah walaupun dapat kita fahami perbezaan waktu peredaran matahari yang hanya berbeza lebih kurang lima jam di antara Malaysia dan Arab Saudi," katanya.

Naib presiden PAS itu berpendapat, perbezaan tarikh itu turut mengelirukan penentuan hari Tashrik - tiga hari selepas Aidil Adha yang ditetapkan untuk menyembelih korban - di negara ini.

Salahudin juga mempersoal bagaimana pihak pengurusan agama Islam di bawah Jabatan Perdana Menteri mengurus tadbir isu tersebut.

"Apakah hujah dan alasan yang diberikan kepada pihak yang bertanggungjawab sebelum pengisytiharan tentang tarikh hari raya Aidil Adha dibuat?

"Adakah tidak ada pengurusan, penyelarasan dan perbincangan dibuat untuk menyelesaikan perkara yang sekecil dan semudah ini?" soalnya.

Beliau berpandangan dalam era kecanggihan teknologi komunikasi kini tiada alasan perkara itu tidak dapat diselesaikan.

"Memandangkan perkara ini adalah satu isu yang serius, saya mengambil tanggung jawab untuk Dewan Yang Mulia ini membincangkan isu dan meminta pihak Jabatan Perdana Menteri memberikan jawapan dan penjelasan agar perkara seperti ini tidak akan berulang lagi pada masa akan datang," katanya.

3 comments:

WUZARA said...

Salam,

Apabila ada pemimpin PAS bersuara harap-harap ada la pengikut mereka yang buka minda sikit. Walaupun tak membahaskan secara fiqh, tetapi dengan akal yang waras YB Salahudin Ayub boleh memikirkan ia sebagai sangat pelik.

Anonymous said...

Salam,

Salut buat Salahuddin Ayub!

Beliau, dulu sebelum jadi YB, pernah dibawa oleh seorang sahabat (yang sekarang ini telah join group salafi) menziarahi ana di tempat ana berkerja.

Mungkin dakwah HT yang sedang berbisik menyebabkan hati beliau kali ini terusik. Alhamdulillah!

Wasalam

takterusikpun said...

hmmm...ye la tu......

sekurang2nya Yb salahuddin minta penjelasan dan penelitian.....tak de la laju je menuduh bida'ah.