Tuesday, January 22, 2013

Entry Pertama 2013

Entry pertama di tahun 2013. Lusa cuti umum Maulidur Rasul,  Isnin depan pula Thaipusam. Mana yang ambil cuti pada Jumaat maka panjanglah cuti tu. Tapi saya bekerja pada hari Jumaat ini. Akan balik kampung sekejap je menghadiri sepupu kahwin. Selebihnya jadual dah penuh.

Sejak 2 tahun lepas tulisan saya cenderung kepada Arab Spring. Mungkin juga 2013. Boleh kata saya mengikuti perkembangan Arab Spring sejak ia bermula. Antara tulisan terawal http://www.jemaah-islam.blogspot.com/2011/02/menyingkap-makar-kufar-di-tunisia.html. Ketika ia tercetus di Tunisia pada Disember 2010, kebetulan ada sahabat-sahabat Arab yang sibuk membincang kebangkitan ini. Saya turut teruja. Menuruti perkembangannya, memang ada pelbagai sentimen yang bercampur baur. Baik di Tunisia, Algeria, Jordan, Saudi, Mesir, Yaman, Libya, Bahrain dan Syria ada yang bangkit sekadar nak tukar pemerintah, ada yang nakkan kebebasan dan demokrasi, ada yang terhimpit dengan desakan hidup dan tidak kurang yang mahukan Islam. Dari Arab Spring ini umat mula sedar mereka adalah pemilik kekuasaan, umat sudah tidak takutkan pemerintah tetapi pemerintah pula yang takut kepada umat. http://www.jemaah-islam.blogspot.com/2011/04/pendirian-saya-revolusi-yang-penuh.html

Pemikiran umat sangat dipengaruhi oleh parti politik yang menjadi sandaran. Apa yang terjadi di Yaman adalah sebuah kegagalan. Di Tunisia dan Mesir, umat menyandarkan kepercayaan mereka kepada parti politik dengan latarbelakang Ikhwanul Muslimin. Parti An Nahdhah dan FJP membawa umat kepada negara sivil demokratik, US sekali lagi berjaya. Sinar yang masih ada di Syria. Tanpa liputan media, kebangkitan yang dipimpin Hizbut Tahrir sejak 15 Mac 2011 ini membawa umat menolak segala idea dan agen barat. Para mujahidin telah bersumpah untuk menegakkan khilafah. NATO dan Russia telah menggerakkan misi tentera terbesar sejak era perang dingin, kenapa?

Mali. Sebuah negara francophone yang selama ini dibawah kuasa Perancis. Berlaku rampasan kuasa tentera kira-kira sebulan sebelum pilihanraya. Notabenanya, US mahu merampas penguasaan dari Perancis. Parang mujahidin berjaya mengambil kesempatan dan menguasai sebahagian besar Mali. Perancis kini sedang menghantar bala tentera untuk menggempur para mujahidin. Semoga Allah menurunkan tenteranya membantu para mujahidin ini dan menewaskan tentera kufar.

Kita mengharapkan khilafah dapat tertegak dalam masa yang terdekat ini. Inilah yang dakwah yang perlu disampaikan agar umar di Malaysia dan juga Indonesia peka dengan perkembangan ini. Wallahua'lam.

3 comments:

Sahir said...

Read Quran Online
The Quran Institute
Learn Online Quran
Read Quran Online

Sahir said...

Learn Online Quran at home with tajweed

The Quran Online
Online Quran
Learn Online Quran with Tajweed

NurAin Salamah said...

Ad Daulatul Islamiyah Melayu
Khilafah Islam Akhir Zaman

Kami mengundang Kaum Mukminin-Mukminat
Dari seluruh Dunia untuk bergabung bersama kami
Menjadi Tentara Islam The Man from The East of Imam Mahdi
as A New World Religion Bangsa Islam Akhir Zaman.

Kami mengundang Anda Menjadi Bagian Bangsa Islam berdasar Aqidah Islam
Bukan Menjadi bagian dari Bangsa-bangsa berdasarkan Daerah

Kunjungi Undangan kami Kehadiran anda kami tunggu di
di http://dimelayu.co.nu