Friday, December 7, 2012

Syria 2


  1. Assad dlm keadaan lemah. Liga Arab menyatakan Assad boleh jatuh bila2 masa. Ramai pemimpin tentera spt Manaf Tlass, Perdana Menteri, col riad assad (pengasas FSA) duta2  telah berpaling tadah, ramai gak yg dah terbunuh spt general, timbalan menteri pertahanan dan ketua KDN.

  1. Konflik besar sekarang samada National Coalition for Syrian Revolutionary and Armed Forces(NC) berjaya mengambil alih Syria atau tidak. BBC secara terus terang mendakwa NC ini anak yang dibidani US yg sgt susah nak dilahirkan. US masih cuba menyelesaikan konflik Syria ini dengan style ala Mesir dan Yaman, minimal intervention. Di dalam NC itu ramai golongan liberal, kurdis dan Ikhwanul Muslimin termasuk pemimpinnya AlBayoununi. Mereka masih bertelagah siapa yang nak dipilih jadi Prsiden Sementara, tetapi bagi US walau golongan mana yang naik US tetap menang. NC juga cuba mendekati FSA, sejauh mana kejayaan ana tidak tahu.

  1. Di satu pihak lagi adalah briged2 Jihad seperti Jabhah Nusrah, Briged Tauheed dan termasuk FSA.  Temuramah K.com menafikan briged2 ini mendapat bantuan peralatan tentera dari Turki dan Qatar. Jika kita baca petakan kawasan yang dikuasai  mujahidin ini kita akan lihat mereka dah menguasai kebanyakan bandar utama. HTI melaporkan pertemuan HT dengan mujahidin di Baba Amr, suatu daerah berdekatan Homs yang terjadi pertempuran yg sgt hebat. Tidak banyak berita yg dilaporkan berkenaan kejayaan mereka oleh media. Tetapi dari youtube, dan laporan2 lain kita boleh melihat kejayaan briged jihad ini.

  1. Kita boleh lihat kesan dari pengaruh HT kepada briged2 jihad ini. Antaranya mereka secara terbuka melaungkan khilafah dan negara Islam. Kenyataan yang menyebut 4 kaedah pemerintahan yang itu sebenarnya tabanni HT. Oleh itu,  sangat merbahaya bagi Amerika jika NC sekali lagi gagal dan mujahidin ini berjaya potensi khilafah di Syria adalah besar walaupun cabaran lebih besar. Wallahu a'lam.

No comments: